FRÅN KAFFEREP TILL FIKA

Sommaren 2013 hade vi en utställning om en av livets viktigaste företeelser - fikat! Här kan ni se ett urval av det som visades. Det var också sommaren 2013 som vi började med kafferep på Bolmendagen, sista lördagen i juli månad. Vilken kakfest!

Här står ett riktigt åbäke till kanna, den har serverat många kaffesugna i Odensjö Hembygdspark. På kistan står även en hel del andra föremål, en del hör hemma i serveringen i parken. Känner du igen några?

Många flickor och pojkar har under åratals födelsedagar fått en kopp i taget och sparat ihop till finservisen. En finservis skulle man ha med sig i brudkistan och använda när man hade fint kalas. Koppar, kaffekanna, gräddkanna och sockerskål i samma vackra mönster. Servisen plockades fram när väninnorna kom på kafferep eller när något skulle firas.

Den här servisen köpte Gunhild 1958 när hon hade gift sig. De nygifta hade fått pengar i present som användes till en finservis med allt som hörde till.

Nere till vänster ser du en kaffepumpa. Kanske inte så vanligt här men desto vanligare i glasbrukstrakterna. En pumpa av glas som placerades på vedspisen genom att några ringar lyftes av. I pumpan hälldes kallt vatten och malda bönor och så kokades kaffet upp. Sedan placerades pumpan i hållaren och kaffet kunde serveras.

Förr handlade man inte färdigmalet kaffe.

 I affären fanns kaffebönor som man köpte i lösvikt. När man skulle koka sitt kaffe tog man fram kafferosten. I den hällde man i bönor och så rostade man dem på järnspisen till lagom smak. De färdigrostade bönorna hamnade sedan i kaffekvarnen som vevades och vevades och i den lilla lådan fick man fram nymalet härligt doftande kaffepulver som kokades med vatten i kittelen på spisen.

En sockertopp är socker pressat till en stor kon. Sockertoppen kan huggas eller klippas med en sockertång för att få lämpliga bitar till till exempel kaffet. Sockertoppar förvarades ibland i sockerskrin. Sockertoppen försvann från dagligvarumarknaden efter att det massproducerade bitsockret kom.

Kaffegöken eller kaffekasken serverades förstås i porslinskopp. Renat och kaffe blandades till lagom styrka. Man skulle ta en i ena benet och en i det andra. Och ibland hade man otur att båda hamnade i samma ben och då gick man snett.