KOM OCH LEK!

2015 års utställning i Magasinet handlade om utelekar. Vinterlekar och sommarlekar. Snölekar, badlekar. Med sjön så nära så var det en given plats för lek och stoj. Skridskor på vintern och på sommaren var det båtturer, bad och motorbåtssporter.
Förutom att visa diverse lekredskap fanns det i år en hel kista med saker att leka med i parken. Boule, krocket, stenkulor, hopprep, styltor och allt möjligt annat. Och en söndag ordnades det gammaldags lekar för barnen.

SKRIDSKOSMED

Alfred Johansson (född 1866) i Torarp Östergård var en skicklig smed som tillverkade skridskor. Han var även en av den tidens skridskostjärnor. Endast Noak på Röör och Alfred kunde åka skridsko och hoppa på skridskorna mellan häst och släde när hästen gick i full trav på sjön Bolmens is. Det var mästerprov på den tiden.

SKIDÅKNING

Skidåkning var en populär fritidsaktivitet bland barnen i Odensjö. Gunnar Jönsson berättar att man gärna gick till Pelle i Smeagården, han var snäll och hjälpte gärna barnen att tillverka skidor. För att få till den svängda spetsen värmde han dem i ”bykgrytan” där han brukade koka grispotatis.
Bindningar var som ni ser på de olika skidparen en konst. Enklaste sorten som man kunde spänna på vilka skor som helst och fram till löparskidornas bindning där man hade fäste bara framtill. Många krånglade och Jonny Johansson berättar att det var ett elände när de lossade och man fick stå där och skruva medan kompisarna körde iväg och man kom efter.

Löparskidorna, det här är Dan Johanssons första par, revolutionerade skidåkningen. Förutom att skidorna var smalare så fästes pjäxorna framtill vilket gjorde att man kunde röra hela foten. Det gjorde att det gick mycket fortare. Bindningarna på skidorna heter för övrigt ”Snabber”.

I Vret ordnade Mats skidtävlingar på 1960-70-talen. Det var vanliga skidtävlingar men även skidskyttetävlingar. Man åkte tre kilometer, laddade geväret och sköt prick, åkte tre kilometer till och avslutade med ytterligare en prickskjutning. Tävlingarna engagerade såväl barn och ungdomar som äldre.


Elmer i Sonhult och Helmer i Vret skulle köra en tävling och när de stod färdiga för start kom de överens om att slå följe. Elmer hade bra grepp och for iväg men för Helmer krånglade det bara och han kom långt efter. När han äntligen kom i mål och träffade Elmer så frågade han ju förstås varför Elmer inte hade väntat på honom. Han fick då till svar:
”Skulle jag väntat på dej så hade jag frösit ihjäl.”

"BAKEBOARD" - WAKEBOARD

Sveriges första”Bakeboard”
1978 hade vännerna Torsten och Dan Johansson äntligen fått tag i en båt med rejäl motor. Med en 50-hästars Mercury där bak började det klia i fingrarna efter att pröva lite vattensport men några vattenskidor var inte att tänka på. Istället fick de två tonåringarna idén att pröva mamma Ruts bakbord. Sagt och gjort. Med en lina efter båten ställde sig Torsten, så bredbent det nu gick, på mammas bakbord och så drog grabbarna ut på Bolmens vågor. Hur det gick förblir osagt men det torde vara Bolmens första variant av en klassisk Wakeboard – en Bakeboard. Från Hagen i närheten av Önne.

SNÖRÄSERN

Gunnar Jönsson var femton år när han i en veckotidning hittade ritningarna till sin drömkälke. Året var 1948 och en snowracer hade ingen hört talas om än. Men där var den. En styrbar kälke som skulle vara perfekt för backen vid Kantorsborg. Han byggde den från grunden av allt material han kunde leta reda på och snabb blev den. Det gick farligt fort när Store-Gunnar och Lennart i Moanäs for nerför backen och ut på åkrarna. Räddad från brasan med en hel del lagningar står den nu i hembygdsparken med 67 år på nacken. Odensjös första snöracer.

BÅTTUREN

Med sjön så nära var en tur i båt en given fritidsaktivitet. Och det har man nog gjort sedan lång tid tillbaka. Att klä sig lite fin och åka på utflykt eller åka ut på den svalkande sjön och sola.