Erik roséns foton

Erik Rosén som bodde i Torseryd, Lidhult på 1930 – 1940 talet var amatörfotograf men när man fått se hans bilder, vill jag nog kalla honom en riktig proffsfotograf.
Han blev anlitad i bygderna Odensjö, Lidhult, Vrå och Byholma m.fl. särskilt vid födelsedagar, bröllop och faktiskt även begravningar.
Han fotograferade även byggnader, natur mm. Men på den tiden fanns det inte rullfilm utan det var på glasplåtar som bilden hamnade.
Nu skall vi tänka till, att på 30 – 40 talet fanns det knappt några bilar. Erik fick lasta kameran på sin cykel och optiken som var ömtålig stoppade  han säkert i fickan och även ett antal glasplåtar så många som han trodde det skulle gå åt på sin fotorunda.
Det som mest förvånat mig är den otroliga skärpa han fått på sina bilder men optiken var säkert mycket bra.
För några år sedan överlät hans son Berndt den stora glasplåtsamlingen på runt 400-500 plåtar till Odensjö hembygdsförening.
Eftersom glasplåtarna var negativt foto funderade jag hur kan jag få allmänheten ta del av denna fotoskatt.
Enklast var då att skanna bilderna och få den i digitalt format då får man flera möjlighet ex. skiva ut dem visa dem som ljusbilder mm.
Eftersom bilderna hade formatet 9x12 cm krävdes en skanner som kunde skanna hela bildytan. En sådan skanner kostade ganska mycket,
men eftersom jag är med i Odensjö sockenråds styrelse, visade jag och berättade om denna unika bildskatt.
Då beslöt styrelsen att bekosta skannern som då också är tillgänglig för de i orten som har något de vill skanna. Sen fick jag ett stort jobb med att få fram digitala bilder som man kan använda på olika sätt.
Man kan skriva ut bilder i ganska stort format eftersom jag skannat dem i hög upplösning. Vidare kan man visa dem med projektor mm.
Nu lägger jag med givaren Berndt Rosén, Odensjö hembygdsföreningen och Odensjö sockenråds tillåtelse ut bilderna på vår hemsida i mindre upplösning då det annars tar lång tid att få fram bilderna.
Bilderna har visats 2 gånger på Tallklinten då första gången kom det så många att några fick gå hem Därför blev det en andra visning.
Varje foto har jag försökt sortera efter respektive ort i ett s.k. bildspel. Erik var själv mycket noggrann med sina glasplåtar och lade varje plåt i ett kuvert, märkt med namn, plats och datum för exponeringen.
Klicka på bilden nedan på en ort, klicka sen på tumnaglarna Du får upp så blir de lite större så kommer också namn och nummer på bilden om det finns namn. Det finns ett mindre antal som det ej var namn på.
Lycka till.

Är Du intresserad av någon speciell bild, så finns möjlighet att ordna förstoringar i olika format. I så fall är Du välkommen att höra av Dej!  

Ingmar Andersson
035-92057
e-post ingmar3@ljungby.nu